Astrosimbolika- Devica

9e929_gere

Astrolozi veruju da je čitav Univerzum sačinjen od elemenata koji se dopunjuju i da svaka stvar funkcioniše savršeno. Takvo savršeno funkcionisanje stvari i preplitanje različitih događaja nazivamo sinhronicitet. To bi negde značilo- kakav je makrokosmos, takav je i mikrokosmos, kakvo je kosmičko telo, takvo je i pojedinačno telo. Na taj način se prepliće simbolika elemenata u velikim i malim stvarima, te jednom zodijačkom znaku prijaju žitarice i mlečni proizvodi, poslepodnevna dremka, život u Madridu, dok drugom apsolutno ne prijaju. Iz toga proizilazi da nekim ljudima odgovara čaj od kamilice i lavande, dok na druge ne deluje kao lek; nekome prija nošenje crvenih odevnih predmeta, dok neke čini razdražljivim i napetim. Ako idemo malo dalje, uočavamo da određeni narodi pokazuju određene kolektivne osobine -hrabrost, marljivost i preduzimljivost (poput Nemaca), dok određeni narodi uživaju u lenstvovanju, kinđurenju i ispijanju jutarnjih kafa (romanski i slovenski narodi). Za sve to postoje dobri razlozi koji se kriju u najfinijim delovima od čega je i sačinjen čitav kosmos. Ovom prilikom ćemo se malo pozabaviti astrosimbolikom i u kratkim crtama izneti karakteristike svakog zodijačkog znaka i njegovo prepoznavanje u različitim životnim sferama.


Devica

 Devica predstavlja šesti zodijački znak koji podrazumeva pasivnu, žensku energiju, promenljivog kvaliteta i melanholičnog temperamenta. Radi se o zemljanom (materijalnom i praktičnom) znaku koji je pod vladavinom planete Merkur. Posmatrajući građu ljudskog tela slobodno možemo reći da Devica vlada abdomenom, stomakom, pankreasom i crevima. Za života pate od nesanice, stomačnih tegoba, nervnih oboljenja… Njihove bolesti dolaze od života koji je satkan od nepotrebnih sitnica, briga i kojekakvih zapažanja koje ne mogu ojačati karakter, niti stvoriti solidan duh. Iz tog razloga se vremenom pretvaraju u nadžak-babe, osobe sklone sarkazmu, cinizmu i jetkim opažanjima. Retko kada uspevaju da budu spontani, srećni i optimistični, a neki astrolozi im pripisuju mane poput škrtosti, strogoće i pesimističnog karaktera. U mitologiji Devica se vezuje za Demetru, boginju zemlje i poljoprivrede koja je imala kćerku Persefonu (danas se često može primetiti da naglašena Devica u horoskopu daje čudan, neraskidiv i nezdrav odnos sa majkom). Demetra je imala potrebu da zauvek zadrži pored sebe svoju kćer, ali je Had (bog pakla) osujetio njen plan i uzeo je k sebi. Mitološka priča ide dalje tako što Persefona pola godine provodi kod majke (na proleće) i pola godine kod Hada (boga pakla). Ovo je, svakako, priča o čudnim i posesivnim roditeljima koji ne dozvoljavaju da se njihova deca osamostale, odrastu i nađu sebi partnera. Bilo kako bilo, Devica ne uživa dobru reputaciju zbog zajedljivosti, manjka poleta, nedostatka optimizma i vedrih ideja. Međutim, niko im ne može osporiti znanje koje steknu na životnom putu i odgovornost koja popravlja sve do sada navedeno. Ukoliko postoji naglašen element Device u horoskopu osoba bi mogla da potraži sreću u sledećim zemljama i gradovima: delovi Poljske, Švajcarska, Hrvatska, deo Slovenije, Brazil, delovi Indije, Turska, Grčka i njena ostrva, Egipat, Urugvaj, Zagreb, Los Anđeles, Atina, Pariz, Bazel, Lion, Boston, Tuluz, Nju Orleans, Moskva i Strazbur.

Energija i kvalitet Device se u potpunosti pronalazi u sledećim rečima: pedantnost, analitičnost, disciplina, red, marljivosrt, znanje, praktičnost, razboritost, suzdržanost, suvoparnost, siromaštvo, skromni uslovi života, otuđenost, stidljivost, anksioznost, lekovi, medicina, bolesti, male životnje, rutina, pouzdanost, male stvari, jeftini i korisni predmeti, sekretarski poslovi, knjigovođa, saradnik, pomoćnik, sluga, tačnost, majstori, zanatlije i dr.

Daniel Hrim Šijaković

Komentari(3)

  1. vida,

    Procitah pazljivo i 90% me ima.....ali stase moze, borim se mozda mi podznak skorpija pomaze, ali nisam nezadovoljna jer me iskustvo nije napravilo namcorom, vec realnom osobom. puno pozdrava.

  2. Mira,

    Divno opisano, sve cestitke

  3. Filip,

    Pronašao sam se u mnogim situacijama, ali takođe imam uticaj Lava u svom horoskopu.

Ostavite komentar

*

Postavi komentar