Šarl Bodler- Daniel Šijaković

t_2514915_neprijatelj_sarl_bodler_pinkjeca_cool_v


Bolesni, genijalni i sekusalno izopačeni Šarl Bodler rođen je iz incesta u bogatoj porodici, sa ascendentom u Devici. Njegov vladar (Merkur) je ekstremno slab, jer je u znaku svog pada u uskoj konjunkciji sa Plutonom. To ga ne čini posebno zdravim, te Šarl celog svog kratkog života živi kampanjski, problematično i neozbiljno. Tome doprinosi i stelijum u 8. polju, te je u nekim momentima bio tihi posvećenik, a u nekim perverzni čudak koji je obitavao po javnim kućama i zabavljao se sa prostitutkama. U ranoj mladosti je bio strastveno zaljubljen u svoju majku, ali je njegov očuh (Šarl bodler je izgubio pravog oca još rano u detinjstvu), našao način da ga odvoji od te uvrnute i neobične ljubavi. Južni čvor na ascendentu ne doprinosi zdravlju, a slab Merkur to dodatno pojačava. Međutim pozicija vladara ascendenta na stepenu egzaltacije Venere određuje nesretnog čoveka da postane mračni pesnik (konjunkcija sa Plutonom- čuveno je njegovo delo "Cveće zla"; imao sam prilike da ga čitam u hrvatskom prevodu, a neke pesme je preveo i veliki Tin Ujević). Kada govorimo o njegovim seksualnim perverzijama pronalazimo na desetine nepovoljnih kombinacija (puna 8. kuća, vladar ascendenta u konjunkciji sa Plutonom, vladar 5. polja u znaku svog pada, vladar 5. polja u 8. polju, vladar 8. polja u istoj kući i kvadratu sa konjunkcijom Urana i Neptuna, slaba i teško oštećena Venera i pregršt drugih pokazatelja). Doduše, stelijum planeta u 8. čini da ga je porodica razmazila, štitila, a i veoma rano je dobio veliko nasledstvo.

Многи филозофи су сматрали Бодлера скандалозним и провокативним за своје време. Он је писао о широком распону тема.

Љубав

„Постојао је несавладив укус за проституцију у срцу човека, из које долази његово ужасавање од самоће. То ужасавање од самоће је потреба да се изгубе у спољном телу, да човек племенити осети потребу за љубављу.”

Брак

„Неспособна да угуши љубав, цpква је хтела бар да је дезинфикује и створила је брак.”

Уметник

„Што се више човек интересује за уметност, постаје мање груб... Уметник никад не излази из себе.”

„Стил је карактер.”

Ужитак

„Лично, мислим да јединствена и врховна наслада лежи у злу - и мушкарци и жене познају од рођења да све задовољство лежи у злу.”

Политика

„Немам уверења као што их имају људи у мом веку, јер ја немам амбиција ... Међутим, ја имам нека уверења која не могу бити схваћена од стране људи из мог времена.”

Pitanja:

1.Kako znamo da je njegov otac umro rano?

2. Kako se vidi da je u 21 godini dobio nasledstvo?

3. Zašto veliki pesnik umire baš u 45 godini života?


BaudelaireCharlesWRIGC3

Komentari(0)

Ostavite komentar

*

Postavi komentar